استراتژی دیجیتال مارکتینگ
یکی از مهمترین رکن هایی که باعث رشد و پیشرفت کسب و کار شما می شود، بازاریابی دیجیتال می باشد که اخیرا حضور پررنگی در کسب و کارها دارد. با توجه به دسترسی مردم به اینترنت، رشد تکنولوژی و حضور مردم در فضاهای آنلاین باعث شده تا بازاریابی اینترنتی و دیجیتال مارکتینگ رشد چشمگیری داشته باشد. از طرفی ذکر این نکته الزامی است که بسیاری از کسب و کارها با حضور در فضای مجازی نمی توانند به موفقیتی که در ذهن خود تصور می کردند دست یابند و این به آن خاطر است که آنها با نحوه حضور درست در فضای آنلاین آشنایی ندارند. هدف از تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ این است که شما برای بیزینس خود یک برنامه ای داشته باشید تا بتوانید به اهداف تجاری خود دست یابید و افراد زیادی با خدمات یا محصولات شما آشنایی داشته باشند. در این مقاله می خواهیم یک مسیر روشن برای کسب و کارتان به شما معرفی کنیم.
استراتژی بازاریابی دیجیتال چیست؟
قبل از اینکه به سراغ تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ برویم، بهتر است با مفاهیمی از جمله استراتژی بازاریابی دیجیتال و تفاوتی که استراتژی با تاکتیک دارد، آشنا شویم. استراتژی دیجیتال مارکتینگ یا همان استراتژی بازاریابی دیجیتال، مجموعه ای از اقدامات است که صاحبان کسب و کار برای موفقیت در برنامه بازاریابی خود در نظر می گیرند. فارغ از اینکه شما در چه زمینه ای فعالیت دارید، تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ به شما کمک می کند تا با شناخت درست مخاطبان هدف، یک برنامه متمرکز برای دستیابی به اهداف دیجیتال مارکتینگ خود داشته باشید. برای تدوین استراتژی بازاریابی دیجیتال باید به این نکته توجه کنید که هدف کسب و کار شما چیست و قصد دارید با داشتن یک برنامه ریزی اصولی، به چه اهدافی دست یابید. استراتژی دیجیتال مارکتینگ در واقع یک طرح جامع و درست است که قابل آنالیز و بررسی می باشد.
تفاوت استراتژی با تاکتیک
استراتژی و تاکتیک مکمل یکدیگر می باشند؛ به این صورت که اگر سازمانی برای پیشبرد اهداف خود یک استراتژی داشته باشد، تاکتیک در واقع اقدامات خاصی است که برای رسیدن به اهداف تجاری خود توصیف می کنید. به صورت کلی تاکتیک اقداماتی است که شما را برای رسیدن به نتیجه مطلوب یاری می رساند و در حقیقت گام های کوچکی است که برای رسیدن به موفقیت در بازه زمانی کوتاه تر استفاده می کنید؛ اما استراتژی در واقع به برنامه جامعی اشاره دارد که شما برای دستیابی به اهداف بلند مدت خود تدوین می کنید. یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ، مسیری روشن را برای رسیدن به چشم اندازهای شرکت مشخص می کند.
مزایا و اهمیت استراتژی دیجیتال مارکتینگ
همانطور که در بالا اشاره کردیم، بازاریابی دیجیتالی می تواند به آگاهی مخاطبان از برند شما بیفزاید و باعث افزایش فروش و مشتریان شما شود. با توجه به نوع کسب و کار شما تدوین استراتژی بازاریابی دیجیتال می تواند متفاوت باشد، به این صورت که اگر شما صاحب یک فروشگاه هستید و میخواهید محصولات خود را به فروش برسانید، باید در درجه اول مخاطبان خود را شناسایی کنید و با توجه به نیاز آنها اقدام به تولید محتوای متنی یا تصویری کنید. از جمله مزایا استراتژی دیجیتال مارکتینگ، شامل موارد زیر میشود:
- نظم بخشیدن به روند کار سازمان یا شرکت
- قرار دادن اهداف فروش و بازاریابی در یک راستا
- استراتژی دیجیتال مارکتینگ یک روش علمی و دقیق است
- برخوردار بودن از یک رویکرد استراتژیک برای دیده شدن برند شما
کمپین های دیجیتال مارکتینگ چیست؟
کمپین های دیجیتال مارکتینگ مانند آجرهای یک ساختمان می باشند که در کنار هم قرار گرفتن آنها موجب رسیدن به نتیجه مطلوب می شود. برای مثال ممکن است برای اثر بخشی بیشتر فعالیت خود اقدام به تبلیغ در شبکه های اجتماعی مختلف کنید تا مخاطبان بیشتری را از طریق این کانال بدست آورید؛ در واقع کمپین های تبلیغاتی بخشی از استراتژی شما می باشند و کمپین هایی که برای کسب و کار خود در نظر میگیرید، با توجه به استراتژی می باشد که برای اهداف خود تعیین کرده اید.
نکاتی برای تدوین استراتژی بازاریابی دیجیتال
بعد از اینکه مخاطبان خود را شناسایی کردید و اهداف تجاری برای کسب و کارتان را مشخص کردید، حال نوبت به تدوین استراتژی بازاریابی دیجیتال میرسد. در واقع همه کسب و کارها باید برای خود یک استراتژی داشته باشند که متناسب با نیازهای مشتری و ترکیبی از اقدامات هدفمند باشد. برای داشتن یک استراتژی بازاریابی دیجیتال، لازم است به پارامترهایی توجه کنید که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
- تولید محتوای با کیفیت و ارگانیک
- روی تبلیغات هدفمند و بهینه متمرکز شوید
- در درجه اول مشخص کنید که هدف کسب و کارتان چیست
- بودجه خود را در نظر بگیرید و متناسب با پولی که در اختیار دارید اقدام به انجام کاری کنید
- سعی نکنید در تمامی شبکه های اجتماعی حضور داشته باشید و شعار Less is more را جدی بگیرید
- سعی کنید به هیچ بخشی از کار بی اعتنا نباشید و برای مدیریت شبکه های اجتماعی متناسب با فعالیتتان، از ادمین های حرفه ای اینستاگرام استفاده کنید.
- بازار خود را کشف کنید و شجاع باشید چرا که ترس از انجام کار، مانع کسب تجربه های جدید می شود و مهمترین عامل برای موفقیت در هر کسب و کاری خصوصا دیجیتال مارکتینگ، تجربه می باشد.
استراتژی بازاریابی دیجیتال برای اساس فریم ورک RACE
برای تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ، روش های مختلفی وجود دارد؛ یکی از این روش ها استفاده از فریم ورک RACE می باشد. استراتژی دیجیتال مارکتینگ بر اساس فریم ورک RACE، به دلیل شفافیت و سادگی آن از محبوبیت بالایی برخوردار است. فریم ورک RACE از چهار مرحله تشکیل شده است و هر حرف این کلمه بیانگر یک مرحله می باشد. مراحل چهارگانه این فریم ورک عبارتند از:
- دسترسی (Reach)
- فعالیت (Act)
- تبدیل (Convert)
- تعامل (Engage)
استراتژی دیجیتال مارکتینگ برای شرکت های B2B
اگر شما صاحب کسب و کاری هستید که هدف ارائه خدمات به کسب و کارها را دارید، باید برای تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ، بر روی سرنخ های فروش آنلاین متمرکز شوید. تدوین استراتژی برای شرکت های B2B، هدایت افراد به سمت ایجاد ارتباط و تماس با سازمان شما می باشد، به همین دلیل اصلی ترین هدف تدوین استراتژی بازاریابی دیجیتال برای اینگونه شرکت ها، جذب با کیفیت ترین سرنخ های فروش از طریق وب سایت و کانال های مختلف می باشد.
استراتژی بازاریابی دیجیتال برای شرکت های B2C
شرکت های B2C در واقع با هدف ارائه خدمات و محصولات به مصرف کنندگان یا همان مشتریان عادی می بادش. با توجه به اینکه محصولات شما چه ویژگی هایی دارند، می توانید اقدام به تدوین استراتژی دیجیتال کنید. هدف اصلی تدوین استراتژی بازاریابی دیجیتال برای شرکت های B2C، جذب افراد به سمت پلتفرم هایی که شما در آنها فعالیت دارید تا بتوانید آنها را به مشتریان دائمی خود تبدیل کنید. در تدوین استراتژی هایی که به شرکت های B2C مربوط می شود، بیشتر تمرکز بر پیدا کردن سرنخ های فروش نیست، بلکه تمرکز اصلی بر روی جذب افراد بیشتر برای بازدید از سایت شما و خرید می باشد. کسب و کارهای B2C معمولا از کانال های مختلفی مانند اینستاگرام، تلگرام برای ارتباط بیشتر با مشتریان استفاده می کنند.
چگونه یک استراتژی بازاریابی دیجیتال طراحی کنیم؟
یکی از مشکلات افرادی که به تازگی یک کسب و کار را راه اندازی کرده اند، چگونگی تدوین استراتژی بازاریابی دیجیتال می باشد. برای داشتن یک برنامه دقیق از کاری که میخواهید انجام دهید باید پارامتر هایی را در نظر داشته باشید که در ادامه به بررسی مولفه های موثر در تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ موثراند خواهیم پرداخت.
ایجاد و طراحی پرسونا مخاطب
در هر نوع بازاریابی، چه آنلاین و چه سنتی، شناخت پرسونا مخاطب یکی از ویژگی های اصلی هر کسب و کار است. طراحی پرسونای خریدار در واقع نشان دهنده مشتری های ایده آل شما می باشد که با نظرسنجی، مصاحبه با مخاطبان و تحقیق، می توانید پرسونا مخاطبان خود را طراحی کنید. از جمله نکاتی که باید در تعیین پرسونا مخاطب مورد بررسی قرار گیرد، این است که اطلاعات باید بر اساس داده های واقعی باشند چرا که فرضیات اشتباه می تواند باعث شود تا استراتژی شما در جهت اشتباه حرکت کند. در طراحی پرسونا مخاطب باید انواع مختلفی از مشتریان را در نظر بگیرید؛ همچنین نکته دیگر برای ایجاد پرسونا مخاطب، تعیین نوع کسب و کارتان می باشد.
اهداف و ابزار دیجیتال مورد نیاز را بشناسید
اهدافی که برای تجارت خود مشخص می کنید باید آنقدر دقیق و شفاف باشند تا بتوانید آن را برای افرادی که در پروژه مورد نظر فعالیت می کنند بازگو کنید؛ به گونه ای که آنها بتوانند به راحتی آن را درک کنند. هدف بازاریابی دیجیتال شما هر چه که باشد، باید بتوانید میزان موفقیت خود در دیجیتال مارکتینگ را با ابزارهای متفاوت بررسی کنید. باید برای بیزینس خود اهداف بلند مدت، کوتاه مدت و میان مدت داشته باشید تا به برنامه ریزی اصولی بتوانید به تک تک آنها برسید.
ارزیابی کانال های دیجیتال
با توجه به اینکه شبکه های اجتماعی تاثیر به سزایی در معرفی خدمات شما به کاربران دارد، به همین دلیل از جمله گام هایی که برای موفقیت در دیجیتال مارکتینگ اهمیت دارد، ارزیابی کانال های دیجیتال می باشد. به کمک شناسایی این کانال ها می توانید بهترین آنها را برای تبلیغات یا معرفی محصولات یا خدمات خود انتخاب کنید. رسانه های سازمان شما شامل وب سایت، شبکه های اجتماعی، محتوا و وبلاگ هایی است که برای کسب و کار خود در نظر دارید. در بررسی و ارزیابی کانال های دیجیتال، یک رسانه دریافتی یا اکتسابی وجود دارد که شامل اعتباری است که از طریق معرفی کسب و کار شما به دیگران بدست می آید که در اصطلاح به آن بازاریابی دهان به دهان یا Word Of Mouth می گویند. از جمله رسانه های دیگر برای بازاریابی شما، رسانه های پولی است که به ازای دیده شدن، باید مبلغی را دریافت کنید.
برنامه ریزی برای تولید محتوا
محتوا بخشی از رسانه های فردی هر کسب و کاری می باشد که در افزایش فروش شرکت نقش به سزایی دارد. تولید محتوا در واقع در بردارنده پیامی است که می خواهید به مشتریان خود ارائه دهید. یکی از مهمترین بخش ها برای تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ، برنامه ریزی برای تولید محتوا است. برای بهبود کیفیت خدمات خود و کمپین هایی که برگزار می کنید، بهتر است حواستان به محتواها باشد و آنها را مورد بررسی قرار دهید و کمبود های آن را شناسایی کنید.
تولید چه محتوایی در استراتژی دیجیتال مارکتینگ ضرورت دارد؟
نوع محتوایی که برای بیزینس خود در نظر دارید، کاملا به اهداف شما و مخاطبان شما بستگی دارد. برای شروع محتوا نویسی، بهتر است کار را با شناخت مخاطب هدف آغاز کنید تا قادر به شناسایی چالش هایی که ممکن است در مسیر شما قرار بگیرند باشید. در گام بعدی تولید محتوا باید به این نکته توجه کنید محتوایی که قرار است تولید شود، آیا برای مخاطبان جذاب خواهد بود یا خیر. در مرحله بعد نوبت به Mapping یا نگاشت می رسد؛ به این معنی که در این مرحله شما باید به زمانی فکر کنید که مشتریان بیشترین تمایل را در استفاده از محتوا تولید شده دارند. با نگاشت محتوا، هدف اصلی محتوا بر اساس پارامترهای زیر مشخص می شود:
- بر اساس ویژگی افرادی که از محتوا استفاده می کنند.
- افرادی که محتوا برای آنها تولید می شود در چه مرحله ای از خرید قرار دارند.
هنگام تولید یک محتوا باید به سفر مشتری توجه کنید. Customer Journey، به تجربیاتی گفته می شود که مشتریان از بازدید سایت شما کسب کرده اند و داستان تجربه مشتری با برند شما را از ابتدا تا انتها مسیر مورد بررسی قرار می دهد. برای ترسیم نقشه سفر مشتری، پارامترهایی وجود دارد که هنگام تولید محتوا باید به آن توجه کنید.
مرحله آگاهی
در این مرحله شما می توانید اقدام به انتشار انواع مختلفی از محتوا کنید؛ برای مثال، پست هایی که منتشر می کنید بیشتر جنبه شناخت مخاطب از خدمات شما را دارد و باعث افزایش آگاهی وی از برند شما خواهد شد. استفاده از خدمات تولید محتوای ویدیویی نیز می تواند در افزایش مخاطبان شما موثر باشد چرا که قابلیت اشتراک گذاری اینگونه محتواها بیشتر از سایر محتواها می باشد.
مرحله بررسی
یکی از مراحلی که برای تولید محتوا کاربر پسند هنگام تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ انجام می گیرد، مرحله بررسی محصولات و خدمات شما توسط کاربران است. در این مرحله می توانید با توجه به کسب و کارتان اقدام به استفاده از روش های متفاوت برای تبلیغات کنید؛ برای مثال اگر شما صاحب یک تجارت بزرگ هستید و میخواهید خود را به دیگران معرفی کنید تا آنها از خدمات شما مطلع شوند یا به دنبال برقراری ارتباط با افراد زیادی هستید، برگزاری وبینارها می تواند انتخاب خوبی برای شما باشد. به صورت کلی در این مرحله با توجه به روشی که برای معرفی خود انتخاب می کنید، می توانید برای مشتریان این امکان را به وجود آورید تا از خدمات شما استفاده کنند.
مرحله تصمیم
در مرحله تصمیم باید با گذاشتن نظرات مشتریان در سایت یا هر پلتفرمی که در آن فعالیت می کنید، به مشتریان قدرت تصمیم گیری را بدهید؛ چرا که مشتریان با دیدن نظرات سایر افراد، می توانند بهتر در انتخاب شما تصمیم گیری کنند.
مشکلات ناشی از نداشتن استراتژی دیجیتال مارکتینگ
یکی از مسائلی که نیاز به اثبات ندارد این است که شما برای موفقیت در هر کاری نیازمند برنامه ریزی اصولی می باشید. اگر قبل از اقدام به انجام کاری مقصد خود را بشناسید، شانس موفقیت شما افزایش خواهد یافت. اگر شرکت یا سازمان شما فاقد یک استراتژی منظم نباشد، کارها دچار بی نظمی شده و هماهنگی بین واحدهای مختلف از بین خواهد رفت. برای مثال، اگر شما برای تولید محتوا برنامه مشخصی نداشته باشید، باعث دور شدن مخاطب از کسب و کار شما و در نهایت فراموشی شما خواهد شد.
از جمله مشکلاتی که به علت نداشتن استراتژی به وجود می آید عبارتند از:
- بدون جهت بودن: اگر شما برای کسب و کارتان یک استراتژی اصولی نداشته باشید، نمی توانید آنچه را که مد نظر دارید از طریق آنلاین بدست آورید.
- عدم شناخت مشتریان آنلاین: برای بررسی سایت یا پلتفرم های مختلف مانند اینستاگرام، ابزارهای متفاوتی برای آنالیز کردن وجود دارد که اطلاعات متفاوتی از برخورد مشتریان به شما می دهد.
- هیچ پیشنهاد جدیدی نخواهید داشت: کسب و کارهای بزرگ برای تجارت خود روندهای متفاوتی را در نظر می گیرند و با توجه به تغییراتی که در دنیای دیجیتال می تواند اتفاق بیفتد یا آنالیز رقبا، استراتژی های متفاوتی در نظر میگیرند.
- عدم اطلاع از سهم بازار آنلاین: اگر در مورد بازار خود تحقیق نکنید، نمی توانید با مشتریان و تقاضاهایی که دارند آشنا شوید؛ به همین دلیل اطلاع از آخرین متدهای روز و دانستن نبض بازار، از مهمترین اصول می باشد.
توصیه هایی برای بهبود استراتژی دیجیتال مارکتینگ
یکی از پارامترهای مهم برای تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ، برنامه ریزی های کوتاه مدت شما برای رسیده به جایگاهی است که در آینده می خواهید به آن برسید. بعد از تدوین استراتژی، مهمترین مسئله این است که برای خود جایگاهی را در نظر بگیرید؛ بدین معنی که برای خود مشخص کنید که در چند سال آینده دوست دارید چه جایگاهی داشته باشید. با وجود بروز متدهای پیشرفته برای بازاریابی، هنوز هم بسیاری از شرکت ها برنامه ای برای خود در نظر نمی گیرند و همچنان از روش های قدیمی برای تعامل با مشتریان استفاده می کنند. پیشنهاد ما به شما این است که هر چقدر هم شرکت شما بزرگ یا کوچک می باشد، باز هم برای رشد بیشتر و رسیدن به قله های موفقیت از استراتژی مخصوص کسب و کار خود استفاده کنید.
جمع بندی
استراتژی دیجیتال مارکتینگ یکی از مهمترین روندهای بازاریابی و جزء جداناپذیر از آن می باشد. داشتن استراتژی درست برای بازاریابی دیجیتال، می تواند یک مسیر روشن برای شما ایجاد کند و به بهبود وضعیت سازمان شما و موفقیت شما کمک کند. برای تدوین یک استراتژی مناسب برای کسب و کار خود می توانید از خدمات دیجیتال مارکتینگ سرو بهره مند شوید. کارشناسان ما برای بررسی کسب و کار شما و تدوین یک برنامه ریزی درست، آماده پاسخ گویی به شما می باشند.