تدوین استراتژی شبکه های اجتماعی

استراتژی شبکه های اجتماعی

شروع هر کاری نیازمند داشتن استراتژی می باشد، مخصوصا اگر میخواهید برای کسب و کار خود تبلیغ کنید. اینکه مخاطب هدف شما کیست و خدمات یا محصولات شما قرار است چه نیازی از مخاطب را برطرف کند، نیازمند داشتن یک برنامه ریزی اصولی و هدفمند است. با توجه به اینکه یکی از زیرمجموعه های مارکتینگ، بازاریابی و فعالیت در شبکه های اجتماعی می باشد، به همین دلیل مفهوم استراتژی رسانه های اجتماعی اهمیت پیدا می کند. استراتژی شبکه های اجتماعی خلاصه ای از تمام کارهایی است که برای انجام آنها برنامه ریزی کرده اید و می توانید در شبکه های اجتماعی به آنها دست پیدا کنید. این اقدامات شما را هدایت می کند و این امکان را می دهد تا بدانید چقدر موفق هستید یا شکست خورده اید، و هرچه برنامه شما دقیق تر باشد، فعالیت های انجام شده موثرتر خواهد بود.

 

استراتژی شبکه های اجتماعی به چه معناست؟

زمانی که حرف از استراتژی شبکه های اجتماعی به میان می آید، دو مفهوم برای ما تداعی می شود، استراتژی حضور و فعالیت در رسانه های اجتماعی با آگاهی از مدیریت شبکه های اجتماعی، و دومین مفهوم استراتژی بازاریابی شبکه های اجتماعی می باشد. استراتژی شبکه های اجتماعی سندی است که، اهداف شبکه های اجتماعی، تاکتیک های دستیابی به آنها و معیارهایی که برای سنجش پیشرفت خود دنبال می کنید را مشخص می کند. در استراتژی بازاریابی شبکه های اجتماعی، شما باید تمام حساب های موجود برنامه ریزی شده در شبکه های اجتماعی را به همراه اهداف مخصوص هر پلتفرمی که در آن فعالیت می کنید، مشخص کنید. به همین خاطر برای استراتژی شبکه های اجتماعی باید به چندین سوال پاسخ دهید:

  • مخاطبان هدف چه کسانی هستند؟
  • هدف از تبلیغات یا فعالیت در شبکه های اجتماعی چیست؟
  • چه نوع محتوایی در اختیار مخاطبان قرار خواهد گرفت؟
  • خدمات یا محصولات شما چه نیازی از مخاطب را براورده خواهند کرد؟
  • مخاطبان چگونه و چه زمانی به محتوای شما دسترسی خواهند داشت؟

استراتژی شبکه های اجتماعی

بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست؟

بازاریابی شبکه های اجتماعی، راهی قدرتمند برای انواع کسب و کارها می باشد، از کسب و کارهای بزرگ گرفته تا آنهایی که به تازگی شروع به فعالیت کرده اند. مشتریان شما در حال حاضر با برند های زیادی از طریق شبکه های اجتماعی در ارتباط هستند، و اگر در این زمینه حضور پر رنگ نداشته باشید، یا با مخاطبان خود به صورت مستقیم ارتباط برقرار نکنید، شانس موفقیت در توسعه کارتان را از دست خواهید داد. بازاریابی شبکه های اجتماعی یا Social Media Marketing (SMM) به معنی استفاده از شبکه های اجتماعی مختلف (با توجه به نوع کسب و کارتان)، برای فروش یا تبلیغ نام تجاری، محصول یا خدماتتان می باشد. بازاریابی شبکه های اجتماعی، شامل فعالیت هایی مانند: انتشار پست، آپدیت عکس ها، ویدیوها و سایر محتواها برای افزایش نرخ اینگیجمنت می باشد.

 برخی از مزایای بازاریابی شبکه های اجتماعی عبارتند از:

  • افزایش آگاهی از برند
  • ایجاد جوامع درگیر
  • بهبود اعتبار برند
  • فروش محصولات و خدمات با استفاده از راه حل های تجارت اجتماعی بومی
  • سنجیدن احساسات برند از طریق گوش دادن اجتماعی
  • ارائه خدمات به مشتریان در شبکه های اجتماعی
  •  تبلیغ محصولات یا خدمات به مخاطبان هدف

اگر برای کسب و کارتان سایت دارید، یکی از مهمترین مزایای استفاده از بازاریابی شبکه های اجتماعی، تاثیر شبکه های اجتماعی بر سئو سایت، و در نهایت افزایش مخاطبان شما می باشد.

اهداف مهم برای تدوین استراتژی شبکه های اجتماعی

برای جلوگیری از سردرگمی در کار، نیازمند برنامه ریزی دقیق هستیم. تعیین و تدوین استراتژی شبکه های اجتماعی، بی شک از مهمترین موارد برای کسب موفقیت در کسب و کارتان می باشد. یک برنامه دقیق از استراتژی شبکه های اجتماعی، باید مسئولیت ها و نقش های تیم شما را مشخص کند.

اهداف استراتژی شبکه های اجتماعی

همانطور که داشتن استراتژی شبکه های اجتماعی مهم است، اهداف تدوین استراتژی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است؛ که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره می کنیم:

  • افزایش آگاهی از نام تجاری: یکی از مهمترین دلایل برای تدوین استراتژی شبکه های اجتماعی، افزایش آگاهی مخاطبان هدف از نام تجاری کسب و کارتان می باشد. یکی از اساسی ترین مراحل، ساخت برندی معتبر به کمک تولید محتوا مناسب است. این مسئله به قدری مهم است که: یک نام تجاری قوی و شناخته شده، یک دارایی بزرگ برای کسب و کارتان است.
  • افزایش مشتریان: با داشتن استراتژی شبکه های اجتماعی، فعالیت های شما موجب افزایش مشتریان و در نهایت افزایش فروش می شود. به همین دلیل از اهمیت تدوین استراتژی شبکه های اجتماعی، ایجاد تعامل بیشتر با مخاطبان هدف و جذب آنها برای مراجعه به سایت و فروشگاه شما می باشد.
  • خدمات پس از فروش: وقتی تعداد مشتریان شما افزایش یافت، یکی از مسائلی که باید به آن توجه کنید، ارائه خدمات پس از فروش و تحلیل و بررسی رفتار مشتری، که موجب افزایش کیفیت فروش می شود، می باشد.
  • رهبری در بازار: از دلایل دیگر داشتن استراتژی شبکه های اجتماعی، شناخت رقبا در بازار، و پیشتاز بودن در این رقابت می باشد؛ که باعث شده شما به عنوان رهبر بازار شناخته شوید.

نحوه ایجاد استراتژی بازاریابی در شبکه های اجتماعی

به طور کلی برای ایجاد استراتژی بازاریابی در شبکه های اجتماعی، توجه به موارد زیر ضروری است:

  1. مشخص کردن اهداف بازاریابی
  2. شناخت درست و کامل مخاطب
  3. عملکرد رقبایتان را بررسی کنید
  4. آنالیز فعالیت در شبکه های اجتماعی
  5. تولید محتوا جذاب
  6. عمل
  7. کنترل

مشخص کردن اهداف بازاریابی

شبکه های اجتماعی را انتخاب کنید، که با اهداف کسب و کار شما همسو باشد. اولین قدم برای ایجاد یک استراتژی برنده این است که اهداف خود را تعیین کنید. بدون اهداف، راهی برای سنجش موفقیت ندارید. اصولی که برای هدف گذاری انتخاب می شود، همان اصول استاندارد SMART می باشد که هر حرف این کلمه در بر دارنده ویژگی های هدف شماست.

هر یک از اهداف شما باید:

  • خاص (Specific)
  • قابل اندازه گیری (Measurable)
  • دست یافتنی (Attainable)
  • مربوط به کار (Relevant)

این اهداف است که در چارچوب اقدامات، شما را هدایت می کند و اطمینان می دهد که به نتایج واقعی کسب و کار دست پیدا میکنید. اهداف شبکه های اجتماعی باید با اهداف کلی بازاریابی شما مطابقت داشته باشد؛ این امر نشان می دهد که ارزش کسب و کارتان و مخاطبانی که به شما مراجعه می کنند را میدانید.

شناخت درست و کامل مخاطب

تعیین پرسونا مخاطب
مهم است بدانید مخاطبان شما چه کسانی هستند و میخواهند در شبکه های اجتماعی چه چیزی را ببینند. به این ترتیب می توانید محتوایی را ایجاد کنید که آنها دوست داشته باشند، نظر دهند و به اشتراک بگذارند. همچنین اگر می خواهید دنبال کنندگان خود را به مشتریان بالقوه تبدیل کنید، باید وقتی صحبت از مشتری هدف می شود، به موارد زیر توجه کنید:

  • سن
  • محل زندگی
  • درآمد متوسط
  • شغل
  • کارهایی که برای آنها جذاب است

عملکرد رقبایتان را بررسی کنید

رقبای شما از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند، و این بدان معناست که شما می توانید از آنچه آنها انجام می دهند درس بگیرید و با آنها به رقابت بپردازید. این به معنای کپی کردن از روی دست دیگران نیست، بلکه به معنای آن است که ببینید آن‌ها با انجام چه کارهایی محبوب یا منفور شدند. بنابراین قبل از شروع، استراتژی‌ شبکه های اجتماعی موفق آنها را آنالیز کنید. یک تجزیه و تحلیل رقابتی به شما این امکان را می دهد تا رقبایتان را بهتر بررسی کرده، و عملکرد آنها را بسنجید.

تجزیه و تحلیل شبکه های اجتماعی

تجزیه و تحلیل رقابتی به شما این امکان را می دهد که بفهمید رقبا چه کسانی هستند، و درک خوبی از آنچه در صنعت شما انتظار می رود دریافت خواهید کرد؛ همچنین تحلیل رقبا به شما کمک می کند که فرصت ها را دریابید. شاید یکی از رقبای شما در فیس بوک فعالیت کند، اما در توییتر یا اینستاگرام فعالیت زیادی نداشته باشد. گوش دادن اجتماعی، راه دیگری برای تحلیل رقبا است. نام شرکت، دسته حساب ها و سایر کلمات کلیدی مرتبط را در شبکه های اجتماعی جستجو کنید. دریابید که آنها چه چیزی را به اشتراک می گذارند و دیگران در مورد آنها چه می گویند.

آنالیز فعالیت در شبکه های اجتماعی

اگر از شبکه های اجتماعی استفاده می کنید، تلاش خود را بررسی کنید. آنالیز فعالیت شما در شبکه های اجتماعی، باید تصویری واضح از خدمات حساب های اجتماعی شما ارائه دهد. اگر هدف یک حساب مشخص نیست، به این فکر کنید که آیا ارزش نگهداری دارد یا خیر.

برای کمک به تصمیم گیری، سوالات زیر را از خود بپرسید:

  • آیا مخاطب من اینجاست؟
  • اگر چنین است، چگونه از این پلتفرم استفاده می کنند؟
  • آیا می توانم از این حساب برای رسیدن به اهدافم استفاده کنم؟

ایجاد استراتژی بازاریابی شبکه های اجتماعی

تولید محتوا

 محتوا، انواع گوناگونی دارد: از تولید محتوا متنی گرفته تا سفارش تولید محتوای صوتی، متناسب با کسب و کارتان می توانید از هر یک از انها استفاده کنید، که همگی به افزایش مخاطبان شما کمک می کنند. در این مرحله شما باید ایده‌های خلاقانه‌ داشته باشید. محتوای شما باید مفید، منحصربه‌ فرد و قابل اشتراک بوده؛ و بدانید چه محتوایی برای مخاطب هدف مناسب است. محتوای کاربردی طبیعتا یک محتوای جذاب به حساب می آید. برای مثال محتوای شما باید امضای برندتان باشد، یعنی تصاویر، ویدیوها، پست ها و… باید شاخص باشند. در فرایند تولید محتوای جذاب، بدون استفاده از تکنیک هایی همچون شخصی سازی، هرگز موفق نخواهید شد که به برند خود اعتبار و درخشش خاصی ببخشید.

عمل به استراتژی سوشال مدیا

بعد از اقدامات ذکر شده، حال وقت آن رسیده که به استراتژی ها به صورت منسجم عمل کنید. در این مرحله زمان انتشار پست، انتخاب مکان مناسب برای انتشار و سایر تصمیماتی که برای مدیریت شبکه های اجتماعی خود به آن نیاز دارید، مشخص می شود. به صورت کلی مدیر مربوطه این بخش، تمرکز خود را بر اجرا فازهای ذکر شده در بالا می گذارد.

کنترل شبکه های اجتماعی

آخرین قدم برای تدوین استراتژی بازاریابی برای شبکه های اجتماعی، مرحله کنترل است. در این مرحله، باید نکات کلیدی را بررسی کنیم و ببینیم تا چه اندازه به اهدافی که برای بازاریابی شبکه های اجتماعی در نظر گرفته بودیم، نزدیک شده ایم. بعد از بررسی، می توانیم اصلاحات لازم را انجام داده تا از ایجاد مشکلات در آینده جلوگیری کنیم.

پیاده سازی استراتژی شبکه های اجتماعی

بعد از مشخص شدن استراتژی شبکه های اجتماعی، نوبت به پیاده سازی می رسد. در این مرحله شما باید تمام گام های بالا را به ترتیب انجام داده، و بعد از تحلیل و بررسی رقبا و هدف هایتان، یک تقویم برای محتواهای خود، که به تقویم محتوایی معروف است، آماده کنید. این تقویم به شما کمک می کند تا بدانید کدام محتوا را در چه زمانی تولید کنید، و همچنین فعالیت های خود را مورد بررسی قرار دهید.

نحوه پیاده سازی استراتژی شبکه های اجتماعی

شاخصه های قابل اندازه گیری در تدوین استراتژی شبکه های اجتماعی

شاخص های کلیدی یا همان KPI (Key Performance Indicator)، شاخص هایی هستند که ما را به نتیجه مد نظر می رساند. در تدوین استراتژی شبکه های اجتماعی، KPI های متفاوتی وجود دارد، که تشخیص آنها نیازمند تجربه و تخصص می باشد. در ادامه این مطلب به مهمترین شاخص های کلیدی عملکرد اشاره خواهیم کرد.

  • بازدید یکتا: بازدیدهای یکتا یا همان (Reach)، تعداد افرادی که پست شما را دیده اند نشان می دهد.
  • نرخ اینگیجمنت: نرخ مشارکت یا Engagement Rate، از مهمترین شاخص های کلیدی عملکرد است. این نرخ نشان می دهد که چه تعداد از دنبال کنندگان محتوای شما را برای سایرین ارسال کرده اند، یا محتوا چه تعداد از کاربران شما را درگیر کرده است.
  • هشتگ ها: بررسی هشتگ هایی که استفاده می کنید یا در مورد شما مورد استفاده قرار می گیرد، از اهمیت بالایی برخوردار است.

شاخصه های مهم در پیاده سازی شبکه های اجتماعی

استراتژی تبلیغات در شبکه های اجتماعی

استراتژی تبلیغات در شبکه های اجتماعی با استراتژی بازاریابی و حضور در این شبکه ها تفاوت زیادی ندارد، اما باید نکاتی را رعایت کنید؛ اولین نکته توجه به بودجه و سرمایه شما برای تبلیغات و استفاده از روش های تبلیغات کسب وکار می باشد، نکته بعدی توجه به انتخاب درست شبکه های اجتماعی برای تبلیغات و ارتباطات می باشد. در استراتژی تبلیغات برای شبکه های اجتماعی،  باید هدف های خود را بر اساس تبلیغات برند خود در نظر بگیرید.

جمع بندی

مسئله اساسی برای موفقیت در بازاریابی شبکه های اجتماعی و رشد روز افزون کسب و کارتان، داشتن یک استراتژی اصولی برای بازاریابی می باشد. اگر برای تبلیغات در شبکه های اجتماعی بودجه مشخصی در نظر دارید، داشتن استراتژی به شما کمک شایانی خواهد کرد. در این مقاله، نحوه پیاده سازی و تدوین استراتژی شبکه های اجتماعی ذکر شده، می توانید از آنها برای موفقیت در کسب و کارتان استفاده کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *